De geschiedenis van de gaskachel

We hebben het hier niet over de voorloper van de radiator maar over het fornuis. De eerste kachel die werd gemaakt werkte op licht gas. Vooral in de laatste twee decennia in de negentiende eeuw kwamen ze steeds meer voor. Vele verschillende fabrikanten waren hierin geïnteresseerd en kwamen met de gaskachel op de markt. Een van die fabrikanten was Siemens en verschillende andere Brise bedrijven. Ook in Nederland waren er fabrikanten geïnteresseerd in de gashaard.

Het mooie van de gaskachel of ook wel gashaard is dat deze ook voor het koken werd gebruikt. Het gasfornuis wordt vooral in de jaren twintig van de twintigste eeuw steeds meer gebruikt. Dit was de vervanging voor het eerder gebruikte kolen fornuis. Vooral in de tijd na de Tweede Wereldoorlog gebruikte veel mensen kleinere verwarmingstoestellen die werkte op flessen gas. Dit was een vloeibaar middel gemaakt van propaan of butaan. Ze werden vaak verkocht onder de merknamen Primagaz of Butagaz. Deze middelen waren afkomstig van aardolieraffinaderijen. Vooral in de landen zoals Spanje en Frankrijk word flessengas nog vaak gebruikt. Met de komst van de gashaard dat plaatsvond in 1967 bracht verandering aan deze gewoonte.

In ieder geval op plaatsen waar een aardgas net makkelijk was aan te leggen. De eerst gebruikte oliekachels werden in geruild voor aardgaskachels. Ook het gebruik van flessen gas werd niet meer gebruikt. Bij de woonkamers van bestaande woningen kwam er een gashaard. En in een aantal neven vertrekken kon eventueel een gaskachel geplaatst worden. Daarnaast werd vanaf die tijd in de nieuwbouwwoningen bijna standaard een aardgas gestookte centrale verwarmingsinstallatie geïnstalleerd.