Isolatieschuim voor het isoleren van de spouw

Isolatieschuim is een isolatiemateriaal. Het wordt met name veel gebruikt voor spouwmuurisolatie. Dit is de isolatie tussen de binnen- en buitenmuur van het huis. Spouwisolatie is een zeer effectieve manier om je huis warm te houden en om tevens te besparen op de energierekening. Er zijn verschillende soorten isolatieschuim met elk hun eigen eigenschappen. Welke soorten isolatieschuim zijn er? En hoe werkt het? Wat zijn voor- en nadelen? In dit artikel bespreken we het allemaal.

Soorten isolatieschuim

Isolatieschuim is het isolatiemateriaal dat meestal wordt gebruikt voor spouwmuren. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning. In deze ruimte wordt het schuim dan ook aangebracht. Qua isolatieschuim worden er drie soorten onderscheiden:
– PUR isolatieschuim (polyurethaan): wordt gebruikt voor vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Dit is een kunststofschuim en heeft een hoge isolatiewaarde.
– UF isolatieschuim (ureum formaldehyde): wordt meestal gebruikt voor het repareren van spouwmuren. Dit isolatieschuim is niet geschikt voor het isoleren van spouwmuren. Dit is een vloeibaar schuim dat binnen een minuut stolt. Gaat gemakkelijk in de hoekjes.
– EPS isolatieschuim (geĆ«xpandeerd polystyreen): dit soort wordt gebruikt voor het isoleren van kruipruimtes.

Werking isolatieschuim

PUR wordt in de spouw gespoten. Het wordt gemaakt door het samenvoegen van twee verschillende vloeistoffen. Er volgt een chemische reactie, waardoor schuim wordt gevormd. Door middel van gasbellen wordt het schuim opgeblazen. PUR wordt gemaakt op het moment dat het in de spouwmuur wordt gespoten. Door de schuimdruk wordt alles goed verdeeld. PUR heeft een open structuur, wat ervoor zorgt dat er ruimte over blijft voor de muur om te ademen.

Voor- en nadelen

UF isolatie is het beste voor het herstellen van spouwmuren. Het heeft een redelijk isolerend vermogen, duurzaamheid en redelijke brandveiligheid. Daarnaast is het goed in combinatie met vocht. Het nadeel is dat dit materiaal een slechte geluidsisolatie heeft. Daarnaast kan het wat geuroverlast geven. PUR is het beste isolerende materiaal. Het is waterafstotend en voorkomt rot en schimmelvorming.